Kutse eurodebatile

3.09.2013

Euroskeptikud kutsuvad peaministrid debatile

Euroskeptikud Ivar Raig ja Anti Poolamets kutsuvad peaminister Andrus Ansipit ja endist peaministrit Juhan Partsi jätkama 10 aastat tagasi alanud eurodebatti. 10 aastat tagasi toimus referendumikampaania ajal ETV-s ning Maalehes debatt Euroopa Liidu kriitikute ja pooldajate vahel, millest võtsid osa Mart Laar, Siim Kallas ja Juhan Parts.

Raig ja Poolamets kutsuvad analüüsima 10 aastat tagasi välja öeldud poolt- ja vastuargumente ning võrdlema seda tänase olukorraga. Kas meie riiklus on Euroopa Liidus tugevnenud või nõrgenenud, kas hinnad on jäänud stabiilseks ja tööpuudus madalaks, kas rahva väljaränne on jäänud juhtpoliitikute prognoositud suuruse juurde, kas Euroopa rahaliiduga ühinemine on meie majanduslikku turvatunnet tõstnud või kahandanud? Kelle argumendid on 10 aastat hiljem rohkem täppi läinud? Need on küsimused, mille üle 2003. aasta „Ei“ kampaaniat korraldanud Ivar Raig ja Anti Poolamets ootavad avalikku debatti ametis olevalt ja endiselt peaministrilt. Euroskeptikud pakuvad välja ka alternatiive Euroopa liitriigistumisele.

Anti Poolamets ütles: „Peaminister Juhan Parts kuulutas 2003. aastal teledebatis, et Eestis iseseisvus EL-i tingimustes kasvab. Ometi oleme täna olukorras, kus riigikohtunikud ütlevad, et Euroopa Stabiilsusmehhanismiga liitumisega on suveräänsuse delegeerimise viimane piir kätte jõudnud. Euroopa Komisjoni juht Jose Manuel Barroso ning Toomas Hendrik Ilves kuulutavad, et nüüd on vaja Euroopa Liit liitriigiks vormistada. Meie põhiseadus ei luba seda.“

„Paljud veendi uskuma, et Euroopa Liiduga ühinemisest võidab kogu Eesti elanikkond ning kiiresti jõuab Eesti Euroopa rikkamate riikide hulka. Täna peame aga kahjuks tõdema, et EL-iga ühinemisest on eeskätt võitnud kitsas eliit, erinevused rikaste ja vaeste elanike ja erinevate maakondade vahel on ohtlikult suurenenud ning isegi Euroopa Liidu liikmesriikide keskmise elatustaseme saavutamisele pole me viimastel aastatel lähemale jõudnud,“ leidis Ivar Raig.

This entry was posted in Euroopa Liit. Bookmark the permalink.