Auckandis tegid Eesti korvpallurid ajalugu

Ilmus Austraalia Eesti ajalehes

 

Mai alguses lõppesid Uus-Meremaal Aucklandis 9. World Masters Games (WMG), mis on Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) poolt tunnustatud kui veteranide olümpiamängud ning toimuvad iga nelja aasta järel erinevates maailma riikides.

10 võistluspäeva vältel osales Aucklandis 28 spordialal ligemale 25000 veteransportlast enam kui 100-st erinevast riigist. Mängude staaratleet oli 101 aastane india naine Man Kaur, kes osales kolmel kerkejõustiku alal.

WMG president, taanlane Kai Holm ütles mängude lõputseremoonial, et Aucklandi mängud olid kõigi aegade parimad veteranide spordivõistlused. Kohaliku korralduskomitee juhi sõnul tagas selle mitmekümne suurfirma toetus ja mitme tuhande vabatahtliku spordisõbra abi võistluste teenindamisel. Veteranide olümpiamängude lipu ja järgmiste veteranide olümpiamängude korraldamise au 2021. a. sai esimese Aasia linnana Jaapani linn Kansai.

Kokku osales Aucklandi mängudel 66 Eesti seeniorsportlast, kes võitsid 4 kuld-, 6 hõbe- ja 4 pronksmedalit. Individuaalsed kuldmedalid võitis Lembit Talpsepp meeste kuulitõukes ja heidete mitmevõistluses. Ajalugu tegid ka Eesti korvpallivõistkonnad, võites Eestile kaks WMG kuldmedalit.

Naiste 50+ vanusegrupis võitis Eesti naiskond kõik alagrupimängud ning alistas poolfinaalis Kanada naiskonna kindlalt tulemusega 72: 41. Finaalis alistati aga pingelises mängus koduseinte toetust omanud Uus-Meremaa Ex-Elite naiskond 45:40. Kuldmedalitega tulid koju tagasi Sirje Kikas, Katrin Aava, Epp Jürme, Ülle Järv, Liivi Toomela, Mare Krutta, Reet Rausberg, Aivi Tali ja Kai Jürme.

Meeste 60+ vanuseklassis võitis kulla Kalev Estonia võistkond, alistades väga pingelises finaalmängus Austraalia tugeva Megabucks meeskonna napilt 48:47, kusjuures alagrupimängudes sellele võistkonnale kindlalt kaotati. Võistkonda kuulusid Rašhid Abeljanov, Ivar Raig, Igor Orlov, Jaan Laine, Jaan Malmberg, Juhan Toel, Voldamar Teelem, Urmas Lepik, Ilmar Kütt ja Jüri Kristal. Finaalmängu õnnestumises oli otsustav roll endisel Eesti koondise ja Tallinna Kalevi kauaaegsel keskmängijal Rašhid Abeljanovil, kes viskas 24 punki ja mobiliseeris meeskonda ennastsalgavaks ja võidutahteliseks kaitsemänguks. Varem oli see võistkond võitnud veteranide Euroopa ja Maailma meistrivõistlustelt vaid hõbemedaleid. Nüüd lõpuks esimene kuld.

Lisaks spordivõistlustele said veteransportlased osa võtta ekskursioonidest Uus-Meremaa kaunites loodusparkides ning saartel.

Tänu Eesti aukonsulile Tõnu Loorpärgile Wellingtonis oli minul ja veel paaril Kalevi korvpallimeeskonna liikmel võimalus 25. aprillil vahetult osaleda meeldejääval ANZAC mälestuspäeva tähistamise tseremoonial, külastada sõjamuuseumi, rahvusmuuseumi Te Papa ja parlamendihoonet.

Lisaks aitas ta mul kokku saada Aucklandi ja Massey ülikoolide õppejõudude, Jens Mederi ning Uus-Meremaa Majandusuuringute Instituudi teadurite ning peaministri nõunikuga. Viimastega kohtumistelt sain Eesti jaoks väga olulist informatsiooni Väikeste Edukate Majandusriikide Initsiatiivi (Small Advanced Economies Initiative) kohta, mille algatas 2008.a. tollane Uus- Meramaa peaminister John Key ning kuhu kuuluvad veel Singapur, Iisrael, Iirimaa, Taani, Soome ja Šveits.

This entry was posted in Varia. Bookmark the permalink.