Seletuskiri Saku vallavolikogu määruse projekti juurde

 

Saku vallavolikogu määruse “Saku valla arengukava ja eelarvestrateegia koostamise korra täiendamine ” kohta.

Saku vallavolikogu määruse eelnõu “Saku valla arengukava ja eelarvestrateegia koostamise korra täiendamine ” on koostatud isikliku initsiatiivi korras ning lähtub veendumusest, et Saku valla arengukava 2012-2025 projekt on sisuliselt, moraalselt ja ka poliitiliselt vananenud ning ei kujuta endast dokumenti, mille alusel saaksid valla juhid edukalt viia Saku valla toimimise ja Saku valla elanike elukeskkonna uuele arengutasemele.

Mõistetevalt ei valda autor kogu informatsiooni, mis on vajalik Saku valla uue arengustateegia ja arengukava koostamiseks. Sellepärast on esitatud eelnõu lisana vaid valla arengukava sissejuhatus, mõned aluspõhimõtted ning struktuur, mis võiksid olla aluseks uue Saku valla arengustrateegia ja arengukava koostamisele.

Seejuures on lähtutud tõdemusest, et igal Eesti omavalitsusel on oma tegevuse aluseks mitmeid alusdokumente, mis peaksid moodustama nii ajalises kui ka sisulises mõttes ühtse süsteemi. Sellesse alusdokumentide süsteemi peaksid kuuluma Eesti vabariigi seadused ja arengukavad, Saku valla arengustrateegia, Saku valla arengukava koos eelarvestrateegiaga ning valla allasutuste ning kogukondade arengukavad. Valla arengustrateegiat kui pikaajalist arengudokumenti peaks vald uuendama iga valimisperioodi (neli aastat) alguses ning arengukava vastavalt vajadusele (näiteks kord aasta jooksul). Arengukava juurde kuuluvad selle täitmise tegevuskava ja eelarvestrateegia.

Saku valla uue arengukava sissejuhatuse koostamisel on autor kasutanud oma kogemusi erinevate arengukavade väljatöötamisel, Saku valla arengukava 2012-2025 projekti ning Saku valla 2018. aasta arenguseminaril kuuldud mõtteid. Saku valla uue arengukava koostamise heaks alusmaterjaliks oleks ka Eesti säästva arengu riiklik strateegia “Säästev Eesti 21” mis kiideti heaks Riigikogus küll juba 205.aaastal, kuid pole veel kaotanud oma aktuaalsust.

Autor peab vajalikuks rõhutada, et Saku valla arengukava ei peaks olema valla keskastme ametnike põhitöö (nagu selgus viimasel revisjonikomisjoni istungil), vaid eelkõige kogu valla tippjuhtkonna, ametnike, valla allasutuste juhtide ja valla elanike ühine looming. Saku vald ei vaja formaalselt koostatud või sisse ostetud arengukava. Vallas on piisavalt potentsiaali, teadmisi, entusiasmi ja kogemusi senisest kvaliteetsema arengukava koostamiseks. Vallavolikogu peaks suutma koondada selle potentsiaali arengukava koostamise ajutisse komisjoni. Vallavalitsus peaks aga looma võimalikult kiiresti vajalikud tingimused selle komisjoni tööks. Kui selgub siiski, et sellesse töösse oleks vaja kaasata ka vastava ala eksperte väljastpoolt valda, nagu arvati ühel viimasel vallavalitsuse koosolekul, siis see aitaks kindlasti veelgi kaasa uue kaasaegse tegudele mobiliseeriva Saku valla arengukava koostamisele.

Ivar Raig /allkiri/

Sakus, 20. september 2018

This entry was posted in Varia. Bookmark the permalink.