Kõne Saku valla volikogus 15.nov.2018

Austatud vallavanem, volikogu esimees ja volikogu liikmed!

Seoses Saku valla ja meie kõigi tulevikuga, on mul üks suur unistus – et Saku vallal oleks selge tulevikuvisioon, mida viivad ellu erksad juhid, kes teenivad Saku valla rahvast. Meie vald peaks olema nüüdisaegne, tõhus ja kohanemisvõimeline globaalsete, regionaalsete ja vabariigisiseste muutuste suhtes. Selleks tuleb meil kõigil koos sõnastada valla arendamise uus visioon („Läbi rohelise akna“ võib jääda“ tunnuslauseks ja isegi logoks, kuid sel väljendil pole tulevikku suunatud eesmärgistatud ja kogu elanikkonda mobiliseerivat jõudu).

Sellepärast ja veel mitmel põhjusel esitasin ma Saku valla arengukavasse 18 parandusettepanekut, milledest peamised mõistetavalt ei leidnud valitsuses toetust hääletati volikogus maha. Üks neist kõlas nii: „lükata Saku valla arengukava 2012-2025 esitatud kujul tervikuna teisel lugemisel tagasi“, järgnes põhjendus. Teise ettepanekuga kohustati vallavalitsust välja töötama uut Saku valla arengukava aastateks 2018-2035 uue struktuuri, missiooni, visiooni, sümbolite, arengueesmärkide ja mõõdikutega. Ka see ei leidnud toetust, kuigi põhjendasin, et agraar- ja industriaalühiskonna omavalitsuse asemele on vaja kujundada kaasaegset info-ja digikogukonda, kasutasa targalt ja teadlikult valla arengu huvides mitte ainult raha ja investeeringuid asfalti ja torudesse, vaid eelkõige kogu valla inimkapitali.

Saku vallavalitsuse arutas oma 23. oktoobri istungil volikogus 20. septembril volikogu menetlusse antud eelnõud arengukava ja eelarvestrateegia koostamise korra muutmise kohta ning jõudis eelnõu autori jaoks paljuski täiesti vastuvõetavate järeldusteni.

Protokollis seisab, “ et Saku vallavalitsus on alustanud läbirääkimisi uue arengukava koostamiseks, et arengukava koostamisse kaasamine saab olema võimalikult laiapõhjaline, et uue arengukava koostamiseks moodustatakse arengukava juhtrühm erinevate valdkondade esindajatest, viiakse läbi strateegiapäev, arenguseminarid” jne. Samad põhimõtted sisaldusid mõningaste erisustega ka esitatud eelnõus. Saku vallavalitsuse 6. novembri istungil kavandati juba eelarveliste vahendite eraldamist 2018. aasta lisaeelarves, sest leiti : (üllatus, üllatus!!!) “uue arengukava koostamisega on vaja alustada esimesel võimalusel”.

Seega juba kuu aja pärast peale eelnõu esitamist minu poolt said eelnõu eesmärgid suures osas täidetud. Tõsi küll, Saku valla enda teadlaste ja ekspertide potentsiaal uue  arengukavade koostamisel jääb vist suures osas kasutamata ning väikese kuluga või isegi tasuta arengukava asemel saaame 10 tuhande eurolise arengukava, kuid peaasi, et uus arengukava tuleb, võimalikult kiiresti ja võimalikult kvaliteetne. Nüüd jääb meie kõigi  jaoks kriitilise tähtsusega küsimuseks, kas vallavanemast saab valla arengu peastrateeg, et ta oleks piisavalt õppimisvõimeline, et ta suudaks koguda enda ümber temast erinevates küsimustes targemaid nõuandjaid, kes annaksid talle sisulist nõu ja analüütilist tuge strateegiaaruteludeks nii vallas kui ka väljaspool.

Mul on heameel võtta oma 20. septembril volikogu menetlusse esitatud eelnõu arengukava ja eelarvestrateegia koostamise korra muutmise kohta menetlusest tagasi.

Kuid see ei tähenda, et volikogu liikme esitatud eelnõu menetlemise korraga oleks Saku vallas kõik juba korras.

Tänan tähelepaneliku kuulamise eest.

This entry was posted in Varia. Bookmark the permalink.