Seletuskiri rahvastikukomisjoni moodustamise otsuse juurde

SELETUSKIRI

Saku vallavolikogu otsuse “Saku valla rahvastikukomisjoni moodustamine” kohta.

Saku vallavolikogu otsuse eelnõu “Saku valla rahvastikukomisjoni moodustamine” lähtub vajadusest aidata kohalikul tasandil kaasa Eestis rahvastikukriisi ületamisele. Rahvastikukriisi ületamise abinõude väljatöötamisega tegelevad peaminister Jüri Ratas ja tema büroo ning Riigikogus moodustatud rahvastikukomisjon.

Saku vallas rahvastikukomisjoni moodustamine ja selle viljakas tegevus on vajalik aga eelkõige Saku valla enda arengukava 2018-2035 koostamiseks ning Saku vallas jätkusuutliku rahavastiku- ja asustuspoliitika kujundamiseks.

Seejuures on lähtutud tõdemusest, et Saku vallavalitsuse pingutused viimastel aastakümnetel pole andnud piisavalt tõhusaid tulemusi Sakus vallas elavate inimeste sidumisega valla eelarve ja tegemistega. Juba aastaid on teada tõsiasi, et et Saku valla territooriumil elab palju inimesi, kellede tulumaks ei laeku Saku valda, kuid need inimesed naudivad Saku valla teiste maksumaksjate poolt rahastatud hüvesid.

Sellise ebaõigluse ja korratuse likvideerimiseks on vaja vallas sisse seada Saku valla oma arvestus vallas elavate inimeste täpse arvu ja paiknemise kohta ning nendes andmete alusel töötada välja meetmed, mis stimuleeriksid elanike registreerimist valla maksumaksjateks. Mõningate hinnangute kohaselt elab Saku vallas ca 1000 elanikku, kes on sisse registreetitud mõnes teises omavalitsuses ning Saku vallal jääb saamata maksutulu ca miljon eurot. Sellepärast peaks vallavalitsus võimalikult kiiresti käivitama rahvastikukomisjoni tegevuse ning looma kõik vajalikud tingimused selle tööks, et kulud   tasuks end võimalikult kiiresti.

Kui selgub, et valla rahvastikukomisjoni töösse on vaja kaasata ka vastava ala eksperte väljastpoolt valda, näiteks juristi, sotsioloogi või psühholoogi, siis see aitaks kindlasti veelgi kaasa komisjoni tööle ning uue kaasaegse Saku valla rahvastiku- ja asustuspoliitika kujundamisele ja elluviimisele.

Ivar Raig /allkiri/

Sakus, 15. november 2018

This entry was posted in Varia. Bookmark the permalink.