Nõukogude Liidu sümboolika kinni katmise kohta tulevase Saku Gümaasiumi hoone fassaadil

SAKU VALLAVOLIKOGU

OTSUS

(eelnõu 21.03. 2019)

Kooskõlas Saku valla põhimääruse paragrahviga 42 (Õigusakti algatamine) lõigetega 3 (volikogu võib oma otsusega anda vallavalitsusele ülesande)

vallavolikogu otsustab:

1. Paluda vallavalitsusel tagada Nõukogude Liidu (endise Eestit valitsenud kommunistliku võõrriigi) sümboolika (sirp ja vasar) kinni katmine Saku valla omanduses oleva tulevase Saku Gümnaasiumi hoone fassaadilt.

2. Vallavalitsusel koostöös vallavolikogu ja Saku Gümnaasiumi juhtkonnaga vajadusel selgitada valla elanikele võõrriigi sümboolika säilitamise sobimatust Eesti õppeasutuse fassaadil.

Jaan Plado / allkiri/

Ivar Raig /allkiri/

Marianne Rande /allkiri/

Hasso Uuetoa /allkiri/

Sakus, 21. märtsil 2019

 

Seletuskiri

Saku vallavolikogu otsuse eelnõu

„Nõukogude Liidu sümboolika kinni katmise kohta tulevase Saku Gümnaasiumi hoone fassaadilt“ kohta

Teatavasti on valdavas osas Euroopa riikides tunnistatud kommunistliku Nõukogude Liidu režiim võrdväärselt kuritegelikuks fašistlikuga. Saksamaal, Itaalias ja mitmes teises Euroopa riigis on fašismi sümbol (haakrist) keelatud.

Eestis on Nõukogude Liidu sümboolika (sirp ja vasar) riigi ja kohalike omavalitsuste omanduses olevatelt hoonetelt ja ruumidest reeglina kõrvaldatud. Erandiks on vaid mõned muinsuskaitse all olevad või suurt kunstilist väärtust omavad objektid.

Saku endine vallavalitsuse hoone (Teaduse tn 1) on nendes küsimustes jäänud senini vajaliku tähelepanuta. Sirp ja vasar tuletavad nõukogude režiim aegu jätkuvalt meelde nimetatud hoone kuue samba kohal. Hoone pole võetud muinsuskaitse alla ning hoone kapitaalremondi käigus kohaldatakse see gümnaasiumiks, Eesti õppeasutuseks, mille fassaadil võõrriigi sümboolikat tuleks pidada sobimatuks.

Saku vallavalitsuse arvamuses Nõukogude Liidu sümboolika jätmise kohta nimetatud hoone fassaadile viidatakse hoone projekteerimistingimustele. Oleme seisukohal, et sümboolika kinni katmine ei takista projekteerimistingimuste täitmist.

EV Riigikantselei sümboolika küsimustega tegeleva nõunik Gerd Uiboaed juhib oma kirjas tähelepanu, et „vallavalitsus käsitleb hoone algupärase väljanägemise taastamist kui arhitektuuripärandi säilitamist, kuid ei käsitle sirbi ja vasara kui Nõukogude Liidu sümbolite (konkreetse isiku, väärtuste ja sõnumite tähistaja) kasutamise sobilikkust ja põhjendatust Eesti Vabariigi haridusasutuse fassaadil. Viimast ei saa aga käsitlemata jätta, viidates teiste varasemale praktikale“.

Me jagame seda seisukohta ning kutsume vallavalitsust nägema nõukogude sümboolikaga seoses ka poliitilist ning hariduslikku aspekti. Me taotleme vallavalitsuselt ja volikogult poliitilist otsust.

Me ei nõustu valla juhtide seisukohaga, et vallavolikogu saadikuterühma poolt esitatud eelnõud ei panda volikogu päevakorda põhjendusega, et see ei leidnud toetust juhtivkomisjonis. Kooskõlas Saku valla põhimääruse paragrahvi 43 lõikega 6 „Kui eelnõu ei saa vastavas komisjonis poolthäälte enamust, tagastab komisjoni esimees eelnõu volikogu esimehele, kes esitab selle eelnõu algatajale koos komisjoni poolt tehtud muudatusettepanekute ja märkustega“. Seda põhimääruse punkti pole täidetud.

Sellepärast soovime kooskõlas nimetatud paragrahvi lõikega 12 eelnõu arutamist volikogu istungil.

Jaan Plado / allkiri/

Ivar Raig /allkiri/

Marianne Rande /allkiri/

Hasso Uuetoa /allkiri/

Sakus, 21. märtsil 2019

This entry was posted in Varia. Bookmark the permalink.