Arupärimine nr. 11 Saku vallavolikogus

(Eriolukorrast tingitud kiireloomuline, Sakus, 15.aprillil 2020)

Saku vallavolikogu märtsi- ja aprillikuu istungite elektroonilisteks koosolekuteks muutmise seaduslikkuse kohta.

Austatud Saku vallavolikogu esimees Tiit Vahenõmm!

Saku vallavolikogu liikmetena palume Teil enne Saku vallavolikogu 16. aprillile 2020 kavandatud istungi päevakorra kinnitamist vastata alljärgnevatele lihtsatele küsimustele:
1. Kas Teie arvates kehtib EV Põhiseadus (EPS), selle paragrahv 154, mis sätestab, et: „Kõiki kohaliku elu küsimusi otsustavad ja korraldavad kohalikud omavalitsused, kes tegutsevad seaduste alusel iseseisvalt? Kui „ei“, siis palun viidake, millise aktiga on kehtivus peatatud või tühistatud?

2. Kas Kohaliku omavalitsuse korralduse seadus (KOKS) või mõni teine EV seadus sätestavad kuidagi elektroonilise vallavolikogu istungi läbiviimise? Kui „jah“, siis palun viidake sellele seadusele või muule õigusaktile.

3. Kas Te tunnistate, et KOKS paragrahv 40 sätestab üheselt, et volikogu töövorm on istung? (elektroonilisi koosolekuid võivad korraldada vallavalitsus ja komisjonid).

4. Kas Te tunnistate, et Saku valla Põhimääruse kohaselt on elektroonilise istungi läbiviimise õigus antud vaid vallavanemale või tema asendajale erandkorras kiireloomuliste küsimuste lahendamiseks? (Põhimääruse paragrahv 37, lõige 8).

5. Viis Saku vallavolikogu liiget, sealhulgas kõik neli revisjonikomisjoni liiget, juhtisid avaliku kirjaga Teie tähelepanu asjaolule, et Saku vallavolikogu 19. märtsi volikogu elektroonilise istungi kokkukutsumise, läbiviimisega ja otsuste hääletamisega e-mailide teel rikkusite Te mitmeid KOKS sätteid ja ka Saku valla põhimäärust. Miks te ignoreerisite seda revisjonikomisjoni erakorralise koosoleku kirja (lisatud volikogu istungi protokollile) ning otsustasite õigusrikkumistega jätkata?

6. Miks Te pole koostanud Saku valla põhimääruse täiendamise eelnõud, mis võimaldaks läbi viia elektroonilist vallavolikogu istungit Põhimäärusega või muude õigusaktidega kooskõlas oleval moel?

7. Miks te peate pädevamaks rahandusministeeriumi juristi soovitusi elektrooniliste koosolekute pidamiseks, eelistades neid EV õiguskantsleri ja endise õiguskantsleri Allar Jõksi avalikele seisukohtadele elektrooniliste volikogu istungite suhtes?

8. Palun esitage õiguslikud ja/või majanduslikud argumendid , mis ajendasid Teid kokku kutsuma Saku vallavolikogu elektroonilisi vallavolikogu istungeid ülalnimetatud õigusnorme rikkudes. Kas Teie arvates teadmine, et kuskil mujal rikutakse õigusnorme, õigustab Teil ka seda teha?

Sale Mantsik /elektrooniline allkiri/

Jaan Plado /elektrooniline allkiri/

Ivar Raig /elektrooniline allkiri/

Marianne Rande /elektrooniline allkiri/

Hasso Uuetoa /elektrooniline allkiri/

This entry was posted in Varia. Bookmark the permalink.