Umbusaldusavaldus

Tiit Vahenõmmele seoses tema õigusrikkumiste ja tegevusetusega Saku vallavolikogu esimehena

Käesolev umbusaldusavaldus on koostatud kooskõlas Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse (KOKS) paragrahviga 46 (Umbusaldusmenetlus volikogus) ning on läbi arutatud Saku vallavolikogu revisjonikomisjoni erakorralisel koosolekutel 19. märtsil ning korralistel koosolekutel 7. mail ja 14. augustil 2020. Umbusalduse algatajad on veendunud, et Saku vallavolikogu esimees Tiit Vahenõmm rikkus Saku vallavolikogu märtsi-, aprilli- ja maikuu istungite läbiviimisel EV õigusakte, sealhulgas EV Põhiseadust, Kohaliku omavalitsuse korralduse seadust (KOKS), eriti aga Saku valla põhimäärust.

Allakirjutanud tuvastasid Tiit Vahenõmme tegevuses õigusrikkumisi ja tegevusetust alljärgnevates episoodides:

1. Saku vallavolikogu märtsi- ja aprillikuu volikogude elektrooniliste istungite ainuisikulise kokkukutsumise ja läbiviimisega rikkus volikogu esimees EV Põhiseaduse paragrahvi 154, mis sätestab, et: „Kõiki kohaliku elu küsimusi otsustavad ja korraldavad kohalikud omavalitsused, kes tegutsevad seaduste alusel iseseisvalt“. Ükski sel ajal kehtinud EV seaduslik dokument, Saku valla Põhimäärus ega kokkulepe ei sätestanud, et KOV volikogu võib läbi viia elektroonilisi volikogu istungeid.

2. Saku vallavolikogu märtsi- ja aprillikuu volikogude elektrooniliste istungite kokkukutsumise ja läbiviimisega rikkus Saku valla volikogu esimees Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse (KOKS) paragrahve 40 ja 51 lõige 5, mis sätestavad vastavalt, et volikogu töövorm on istung (elektroonilisi koosolekuid võivad korraldada valitsus ja komisjonid) ning koosoleku protokollis peab olema märgitud istungi toimumise koht.

3. Saku vallavolikogu märtsi- ja aprillikuu volikogude elektrooniliste istungite kokkukutsumise ja läbiviimisega rikkus volikogu esimees Saku valla Põhimäärust, mille kohaselt on elektroonilise istungi läbiviimise õigus antud vaid vallavanemale või tema asendajale erandkorras kiireloomuliste küsimuste lahendamiseks (Põhimääruse paragrahv 37, lõige 8).

4. Vallavolikogu avalikus kirjas, mis koostati vallavolikogu revisjonikomisjoni 19. märtsil toimunud erakorralise koosoleku põhjal, kutsuti volikogu esimeest leidma õiguslikult korrektset vormi eriolukorras volikogu ostungi läbiviimiseks koostöös volikogu eestseisuse ja pädeva juristiga. Tiit Vahenõmm ignoreeris revisjonikomisjoni avalikus kirjas sisaldunud seisukohti, et Saku vallavolikogu 19. märtsi volikogu elektroonilise istungi kokkukutsumise, läbiviimisega ja otsuste hääletamisega e-mailide teel ta rikkus ülalnimetatud EPS, KOKS ja põhimääruse õigusnorme ning eiras EV õiguskantsleri, tuntud riigiõiguse advokaatide (Rait Maruste, Allar Jõks jt) ning volikogu pädevate liikmete õiguspäraseid seisukohti ja soovitusi.

5. Tiit Vahenõmme tegevusetus ilmnes selles, et ta ignoreeris volikogu liikmete, õiguskantsleri ja ka rahandusministeeriumi soovitust esitada esimesel võimalusel volikogu menetlusse Saku valla põhimääruse täiendamise või eriolukorras volikogu töökorra eelnõu, mille kohaselt oleks saanud juba aprillikuu volikogu istungit läbi viia kooskõlas Saku valla õigusnormidega.

6. Tiit Vahenõmm rikkus mitmel korral Saku vallavolikogu aprillikuu volikogu istungi juhatamisel Saku valla põhimäärust ja volikogu läbiviimise protseduurilisi reegleid ning tavasid. Esimeses episoodis püüdis juhataja mitte panna hääletamisele volikogu revisjonikomisjoni poolt heaks kiidetud parandusettepanekut valla arengukava koostamise korda puudutavas eelnõus. See rikkumine jäi ära tänu volikogu aseesimehe Lemmi Oro sekkumisele. Teises episoodis kuulutas koosoleku juhataja, et nimetatud parandusettepanek ei saanud vajalikku toetust, kuigi selle parandusettepaneku poolt hääletas enamus volikogu liikmetest. See viga hoiti ära juba mitmete volikogu liikmete protesti tulemusena. Need menetlusreeglite rikkumise intsidendid jäid kajastamata Saku vallavolikogu aprillikuu istungi protokollis, kuigi nende menetlusreeglite rikkumiste kajastamist protokollis taotleti. Mitmete volikogu liikmete arvates oli tegemist menetlusreeglite tahtliku rikkumisega.

7. Volikogu aprillikuu istungi alguses esitati volikogu esimehele eriolukorrast tingitud kiireloomuline arupärimine, milles sisaldusid kaheksa lihtsat küsimust, kuid volikogu esimees jättis neile vastamata. Ka hiljem saabunud kirjalikest vastustest arupärimisele saab järeldada, et volikogu esimees ei tunnista õigusrikkumisi või ei suuda talle esitatud küsimustele sisuliselt vastata (kaheksast küsimusest said osalise vastuse vaid kaks küsimust).

8. Ka volikogu maikuu istungil soovisid arupärimise esitajad kuulata Tiit Vahenõmme vastuseid arupärimisele ja esitada täiendavaid küsimusi, kuid segastel asjaoludel Tiit Vahenõmm keeldus arupärimise lülitamist volikogu päevakorda, millega ta rikkus Saku vallas kujunenud arupärimistele vastamise pikaajalist tava ning Saku valla Põhimääruse paragrahvi 18 (volikogu istungi läbiviimine), lõiget 3, mille kohasel istungi läbiviimisel tekkivaid põhimääruses reguleerimata küsimusi tuleb otsustada ühehäälselt.

9. Volikogu viimastel istungitel pole volikogu esimees korduvalt suutnud järgida ka põhimääruse paragrahv 18 , lõikes 9 sisalduvat sätet, et istungil võetakse sõna vaid istungi juhataja loal. Volikogu esimees pole takistanud valitsuskoalitsiooni saadikute ja vallavalitsuse liikmete omavolilisi sõnavõtte, kuid on sageli piiranud  opositsioonisaadikuid, rikkudes selliselt erapooletuse ja saadikute võrdse kohtlemise nõuet.

Kokkuvõttes allakirjutanud rõhutavad, et Tiit Vahenõmm pole arvestanud EV õiguskantsleri (kiri 27. märtsist 2020) ja volikogu revisjonikomisjoni korduvaid soovitusi õigusrikkumiste lõpetamiseks ning pole teinud õigeaegselt algatusi õigusrikkumiste vältimiseks. Ta pole volikogu esimehena piisavalt seadusekuulekas, erapooletu ja pühendunud tasustatavale tööle volikogu esimehena. Ta pole suutnud teha koostööd revisjonikomisjoniga, mille liikmed algatasid valla põhimääruse muutmise eelnõu ning kutsusid kokku vallavolikogu erakorralise istungi (12. mail, 2020).

Tema juhtimisel on allakirjutanute arvates õigusvallast saanud Sakus võimumeeste, vallavalitsejate vald, kus reegleid ei kehtestata enam demokraatlike vaidluste ja debattide kaudu koostöös, vaid üksikute võimukandjate järgi, kus võimukoalitsiooni liikmetelt nõutakse tingimusteta allumist ja konstruktiivsest opositsioonist sõidetakse jõhkra hääletusteerulliga üle. Meie arvates on Tiit Vahenõmm kuritarvitanud oma volitusi volikogu juhatajana ning kallutanud seaduserikkumistega kaasa minema ka volikogu tavaliselt seadusekuulekaid liikmeid.

Kutsume kõiki seaduskuulekaid ja demokraatiat austavaid volikogu liikmeid sügavalt mõtlema muutuste vajaduse üle volikogu töös ja hääletama Tiit Vahenõmme umbusaldamise poolt selleks, et panna piir õigusrikkumistele, ignorantsusele ja menetlusvigadele Saku vallavolikogu juhtimises ning anda teed vallavolikogu töö korraldamisele õiguslikel alustel, tagades volikogu demokraatliku, erimeelseid saadikuid kaasava ja iseseisva juhtimise.

Sale Mantsik /elektrooniline allkiri/

Jaan Plado /elektrooniline allkiri/

Ivar Raig /elektrooniline allkiri/

Marianne Rande /elektrooniline allkiri/

Hasso Uuetoa /elektrooniline allkiri/

Sakus, 13. augustil 2020

This entry was posted in Varia. Bookmark the permalink.