ARUPÄRIMINE nr. 12

Saku vallavanem hr Marti Rehemaa

Teatavasti on ehitusfirmast Nordlin saanud Saku valla viimaste aastate suurim ehitustööde partner ja ehitaja. Saku vallavalitsuse nimel on ehitusfirmaga Nordlin sõlminud lepinguid ka endine vallavanem Tiit Vahenõmm. Nüüd on Volikogu esimehest saanud Nordlini äripartner, vallamaja taha ehitatud kortermaja (Juubelitammede tee 15a) korterite müügiga tegeleva firma Prisma Kinnisvarade OÜ ja veel mitme Prima nime kandva ettevõtte kaasomanik ja juhatuse liige.

Korruptsioonivastase seaduse paragrahv 5 (“Ametiseisundi, avaliku vahendi, mõju ja siseteabe korruptiivne kasutamine”) sätestab neli võimalust, kuidas valla kõrge ametiisik võib saada korruptiivset tulu oma ametiseisundi korruptiivse kasutamise, mõjujõu ja siseteabe kasutamise tulemusel kolmandate isikute huvides soodsa otsuse suunamises ja mõjutamises või ka ebasoodsa otsuse mittetegemises.”

Korruptsioonivastase seaduse paragrahv 11 (Toimingupiirangud) sätestab, et ametiisikul on keelatud toimingu või otsuse tegemine, kui otsus või toiming tehakse ametiisiku enda või temaga seotud isiku suhtes”.

Ülalöeldust lähtuvalt palume vallavalitsusel vastata alljärgnevatele küsimustele:

1. Kas vallavalitsus on viinud läbi sisekontrolli või võtnud kasutusele muid vajalikke abinõusid huvide konflikti ja korruptsiooniohu vältimiseks seoses uue vallamaja ehitusega?

2. Kas vallavalitsus oli ehitusfirmaga Nordlin vallamaja ehitustööde töölepingu sõlmimise ajal 2019.a. teadlik, et endine vallavanem Tiit Vahenõmm on mitme Prima nime kandva kinnisvaraga tegeleva firma osanik ja juhatuse liige.

3. Kes (nimeliselt) kuulusid nende isikute hulka, kes osalesid ehitusfirmaga Nordlin vallamaja ehitamiseks sõlmitud lepingute läbirääkimiste juures? Palun lisage arupärimisele vastavate läbirääkimiste protokollide koopiad.

4. Kes (nimeliselt) kuulusid nende isikute hulka, kes jälgisid ehitusfirmaga Nordlin vallamaja ehitamiseks sõlmitud lepingute täitmise kulgu, eelkõige ehitustööde valmimise tähtaegadest kinnipidamist? ? Palun lisage arupärimisele vastavate kontrollimiste protokollide koopiad.

5. Kas vallavalitsus on sõlminud ehitusfirmaga Nordlin mingeid täiendavaid lepinguid või suulisi kokkuleppeid, mis võisid tagada ehitusfirmale soodustusi ja mööndusi?

6. Miks vallavalitsus ei nõudnud ehitusfirmalt Nordlin kordagi lepingujärgseid trahve ehitustähtaegadest mittekinnipidamise pärast, kuigi seda oli lepingu kohaselt võimalik teha neljal erineval korral?

7. Kunas ja kellega (nimeliselt) sõlmis vallavalitsus reklaamilepingu Prisma Kinnisvara OÜ ja ehitusfirmaga Nordlin? Kui palju on reklaami eest laekunud raha valla kassasse? Kas reklaamihindade kehtestamisel tagati kõigi sarnaste klientide võrdne kohtlemine?

Kuivõrd ülalnimetatud küsimuste suhtes on Saku valla elanike kõrgendatud avalik huvi, palume vastata kirjalikult ja suuliselt volikogu järgmisel istungil ning olla valmis vastama ka võimalikele lisaküsimustele.

Sale Mantsik /allkiri/

Jaan Plado /allkiri/

Ivar Raig /allkiri/

Hasso Uuetoa /allkiri/

Sakus, 15. oktoobril 2020

This entry was posted in Varia. Bookmark the permalink.