OPOSITSIOONILEPE

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna ja Valimisliidu „Roheline Saku Vald“ esindajad Saku Vallavolikogus leppisid kokku ühise opositsioonilise fraktsiooni moodustamises alljärgnevate eesmärkide ja tegevuste elluviimiseks Saku valla elanike heaks.

Lepinguosalised seavad oma tegevuse eesmärkideks muuta valla juhtimine rohkem demokraatlikumaks, efektiivsemaks, läbipaistvamaks, õiguskuulekamaks, opositsiooni ja vallaelanikke kaasavamaks.

Nende eesmärkide saavutamiseks peame vajalikuks alljärgnevaid tegevusi:

Demokraatia edasiarendamiseks Saku vallas koostame muudatusettepanekud Saku Valla põhimääruse muutmiseks eeskätt Saku sõprusomavalitsuste kogemustele tuginedes. Võimalusel püüame osaleda vananenud Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse (KOKS) uuendamisel.

Uus põhimäärus peaks andma valla tegevusele oluliselt laiemad volitused, sh. ettevõtluse arendamisel, kohalike loodusvarade ja ressursside haldamisel ja elanike kaasamisel. Vallale oluliste küsimuste otsustamisel taotleme rahvaalgatuste ja kaasava eelarve mõju suurendamist valla juhtimises. Tõstame au sisse kohalike inimeste ja kodanikuühenduste arvamusega arvestamise vallavolikogus ja vallavalitsuses otsuste vastuvõtmisel.

Aitame tugevdada vallas õiguskorda ja seadusekuulekust. Püame suunata valla juhid, eelkõige vallavalitsuse töötajad, pöörduma näoga rahva poole. Aitame muuta vallavalitsuse avatumaks ja valla elanikele kättesaadavamaks. Muudame rohkem valla dokumente avalikuks ja eelarve detailsemaks. Teeme ettepanekuid poliitikute ja ametnike „kahel toolil“ istumise lõpetamiseks nii valitsemisorganites kui ka ärinõukogudes. Püüame suurendame otsustajate vastutust vastuvõetud otsuste eest, sealhulgas vallale ja kodanikele tekitatud kahju eest. Püüame piirata Saku vallas Reformierakonna ja võimul olevate valimisliitude poliitilise toiduahela laienemist.

Teeme ettepanekuid Saku valla vabaühenduste ja tõeliste kodanikualgatuste toetamiseks. Juhime vallavalitsuse tähelepanu võimalustele vähendada bürokraatiat vallavalitsuses. Analüüsime valla ametnike poolt täidetavate ülesannete vajalikkust, püüdes läbi viia auditid vallavalitsuse ja selle allasutuste kõigi olemasolevate ametikohtade vajalikkuse väljaselgitamiseks. Vähendame dubleerivaid tegevusi, et selle arvelt vabanevat ressurssi kasutada vajalike ametikohtade loomiseks, ettevõtluse arendamiseks ja rohepöörde läbiviimiseks.

Taotleme sellise vallavalitsemise haldusmudeli, kus kõik volikokku jõudnud poliitilised ühendused saavad volikogus ja teistes valla juhtimise institutsioonides proportsionaalse esindatuse kooskõlas nende esindatusega vallavolikogus. Selliselt püüame asendada Saku vallas kujunenud koalitsiooni-opositsiooni vastasseisu uue koostöökultuuriga, kus valla arendamisse saavad panustada ka opositsioonis olevad poliitilised jõud.

Taotleme Saku vallale majandusliku iseseisvuse olulist suurenemist, muutumist rohkem sarnaseks sõprusomavaldadega Soome ja Rootsis, mis omavad suuremaid otsustus- ja finantsõigusi. Selleks taotleme vallale suuremaid õigusi valla territooriumil olevate loodusressursside valdamisel, kasutamisel ning maksustamisel. Suuname vallavalitsust võtma endale uusi ülesandeid, näiteks alevikes kõrgendatud avaliku huviga (KAH) alade metsade majandamisel, eakate ja puuetega inimeste hoolekandes vms.

Vajadusel moodustab opositsioon valla varivalitsuse, mis aitab valla juhtidel tõhusamalt lahendada valla arendamise probleeme ning kutsub appi õigusorganeid ja eksperte vallas demokraatia ja õiguskorra edasiarendamiseks .

Anette-Marlen Ott /allkiri/

Jaan Plado /allkiri/

Ivar Raig /allkiri/

Hasso Uuetoa /allkiri/

Sakus, 18. novembril 2021

This entry was posted in Varia. Bookmark the permalink.