Esinemine Saku vallavolikogus 17.veebruaril 2022 põhjendusega Saku vallavolikogu opositsioonilise fraktsiooni tegevuse lõpetamise kohta

Austatud vallavolikogu esimees ja liikmed!

Esitan Teile avalduse vallavolikogu ainsa fraktsiooni tegevuse lõpetamise kohta. Nimetan kolm peamist põhjust, mis tingisid selle üksmeelse otsuse:

1. Opositsioonilise fraktsiooni koostöö võimalused koalitsioonivalitsuse ja nende saadikutega volikogus ammendusid. Valitsemisleppes (allkirjastatud 11. novembril 2021) on kirjas, et lepinguosalised „on avatud koostööks erinevate huvigruppidega, kuulavad erinevate osapoolte arvamusi ja ettepanekuid ning kaasavad otsuste tegemisse asjasse puutuvaid inimesi ja organisatsioone.“

Tegelikkuses on seda lubadust juba enam kui kolm kuud rikutud ja ignoreeritud, vaatamata sellele, et fraktsiooni liikmed on pakkunud koostööks mitmeid võimalusi ja ettepanekuid, sealhulgas parandusettepanekute tegemisega valla eelarvesse, valla põhimääruse muutmise ettepanekutega ja huvigruppide parema esindamisega vallavalitsuse või vallavolikogu struktuurides. Opositsiooni liikmetele on korduvalt antud mõista, et nende ettepanekuid pole vaja, need hääletatakse ilma sisulise aruteluta maha. Paradoksaalsel kombel hääletati eelarve menetlemisel maha isegi valitsemisleppe täitmisega seotud parandusettepanekud, mis andis tunnistust sellest, et valitsuse liikmed opositsiooni ettepanekuid isegi ei lugenud või nad ei kavatse täita teisigi iseenda lubadusi. Kuulekad volikogu liikmed eelarve komisjonis hääletasid aga needsamad ettepanekud maha paketina, rikkudes selliselt ka volikogu protseduurireegleid.

2. Demokraatlikus omavalitsuses peaks aga olema tõhus opositsioon, mis sunnib

vallavalitsust paremini töötama valijatele antud lubaduste täitmiseks. Saku vallas on aga kujunenud olukord, et opositsioonis on vaid neli saadikut kahekümne ühest. Valitsus teab, et nelja häälega ei saa maha hääletada mistahes valitsuse tarka ega ka rumalat otsust. Tänane Saku vallavalitsust tunneb end kindlamalt ja karistamatumalt kui eelnevad valitsused. Sellises olukorras välise opositsiooni kuitahes tugev ja argumenteeritud kriitika pigem konsolideerib koalitsiooni.

Oleme veendunud, et Eestis suhteliselt kõige kõrgemalt tasustatud vallajuhtidelt saavad nõuda kõrgekvaliteedilist ja pühendatud tööd vallaelanike heaks vaid tõhus sisekontroll ja valitsuskoalitsiooni sisemine opositsioon. Sisekontrolli ja sisemist opositsiooni ei peaks kartma, seda tuleks pidada võimaluseks, kuidas nelja targa pea mõtted ühendada kahekümne ühe valitud pea tarkade mõtetega selliselt, et valda juhib volikogu, mille liikmed annavad valitsusele ülesandeid, mitte vastupidi, et volikogu valdav enamus on nelja mehe „kummitempliks“.

3. Usume, et pärast opositsioonilise fraktsiooni tegevuse lakkamist kujuneb valla volikogus uus koostöömeelne poliitiline kultuur, mis viib edasi Saku valla poliitilist juhtimist ja ka praktilise toimimise tõhustamist nende ideede toel, mis on sätestatud Saku valla põhimääruses, arengukavas ja uues Kohaliku Omavalitsuse Korraldamise Seaduse projektis (viimasest tulenevate KOV uute ülesannete ja juhtimise uute instrumentide tundmaõppimiseks tuleks korraldada Saku vallas vastavad õppused ja seminarid).

Opositsioonilise fraktsiooni likvideerimine loob volikogus eeldused kõigi valla arengu jaoks sobilike ideede arutamiseks sõltumata nende ideede autorlusest. Valitsejad teadku, et ka neli endist fraktsiooni liiget on valmis panustama Saku valla arendamisse ning pingutavad selle nimel, et targad ideed jõuaksid õigete inimeste kaudu otsustajate lauale.

This entry was posted in Varia. Bookmark the permalink.