Ettepanekud Saku Vallavalitsusele ja Vallavolikogule Saku Eakate Elukestva Õppe Programmi koostamiseks

Saku valla uue hoolekandepoliitika üheks alusosaks võiks kujuneda Saku Eakate Elukestva Õppe Programm. See peaks rajanema Saku eakate, nende organisatsioonide ja vallavalitsuse koostööl ning selliste valikute toetamisel, mis aitavad tõsta nii eakate teadlikkust väärikast ja tervislikust vananemisest kui ka suurendaks eakate heaolu ja kaasatust valla elukeskkonna arendamisse.

Saku Eakate Elukestva Õppe Programm peaks valla Eakate Nõukogu 18. augusti koosolekul välja öeldud seisukohtade alusel sisaldama koolitusi ja üritusi alljärgnevates valdkondades:

1. Arvutite ja nutiseadmete kasutamise algõpetus;

2. Eakate tervis, tervishoid ja eluviisid, füüsiline ja vaimne tervis;

3. Liikumine, kepikõnd, matkad;

4. Toitumine vanemas eas, energiavajadus, toidulisandid, vitamiinid;

5. Seksuaalkäitumise eripärad vanemas eas;

6. Teatrite ja kontsertide külastamine, kohtumised näitlejate ja lauljatega;

7. Loodus ja kaasaegne aiandus, iluaedade külastamine;

8. Keskkond ja rohepööre, prügi sorteerimine kodus;

9. Reisimine, Eesti ilusamate kohtade külastamine

Elukestva õppe korraldamisel tuleks püüelda selle poole, et loengud ja muud üritused täiendaksid teineteist ning tekkivast sünergiast kasvaks rahulolu ja tulu kõigile osapooltele.

Eriti tähtsaks tuleb selles seoses pidada koolituste ja muudu ürituste kohta info levitamist ja nende ürituste kindlustamist transpordiga. See looks ka eeldused, et vald saaks senisest suuremal määral vanemaealiste võimeid rakendada mitmesugustes ettevõtluse vormides, külaliikumises ja muudes vabatahtlikes tegevustes.

Saku valla eakate esindajad on seisukohal, et Saku Eakate Elukestva Õppe Programmi (algusega 1. jaanuar 2023) peaks rahastama igaaastaselt valla eelarvest vähemalt 10 000 euroga. Programmi peaksid käivitama vallavalitsuse poolt määratud ametnikud, kusjuures edaspidi antakse eakatele määratud koolituste ja ürituste korraldamine järk-järgult üle eakate endi poolt loodud organisatsioonidele (seltsingud ja MTÜ-d).

Koostas: Ivar Raig, Saku Valla Eakate Nõukogu esimehe kohusetäitja

Sakus, 6. Septembril 2022

This entry was posted in Varia. Bookmark the permalink.