Ivar Raig: eurotsooni võiks kaheks lüüa

Eesti Päevaleht

Delfi, 15. detsember 2010 

Ivar Raig: eurotsooni võiks kaheks lüüa

Päevaleht/Pressifoto, Pille-Riin Pregel

    Kuigi kõrge euroametnik Siim Kallas on avaldas arvamust, et ühisrahast oleks lihtne loobuda, ent keegi ei soovi seda, leiab Tallinna Ülikooli õigusakadeemia professor Ivar Raig, et Kallas eksib mõlemas väites.

    „Kallas on ülimalt optimistlik või variserlik, teades, et tegelikult asjad nii ei ole. Eurotsoonist lahkumine ei ole lihtne ja Slovakkia parlamendi spiiker rääkis võimalusest lahkuda,” ütles Raig Eesti Päevalehele.

    Lõplikult otsustab Raigi hinnangul eurotsooni saatuse üks suur riik, kuid kahtlemata mõjuks halvasti ka mõne väikse riigi lahkumine.

    Raigi sõnul ennustab eurotsooni kokkukukkumist see, et rahaliidu laienemisel ei arvestanud enam Nobeli preemia laureaadi Robert Mundell optimaalse valuutapiirkonna teooriaga.

    „Selle teooria kohaselt moodustavad optimaalse valuutapiirkonna riigid, mis jälgivad ühelt poolt kõiki Maastrichti kriteeriumeid, lisaks sellele on ühesuguse arengutaseme ning majandusliku käitumisega,” selgitas ta.

    Raigi sõnul võiks Eesti olla solidaarne Saksamaaga, mis tähendaks, et oleks vaja kehtestada automaatsed mehhanismid rahaliidu liikmelisuse kriteeriumide rikkujate suhtes.

    „Kui praeguse eurotsooniga kokkulepeteni ei jõuta, siis tulgu uus eurotsoon. Need, kes kokku lepivad lähevad oma teed, trükivad uue euro ja jätavad need riigid, kes reeglitega nõus ei ole, sinnapaika ja tekib kaks eurotsooni,” leidis ta.

    This entry was posted in www.DELFI.ee. Bookmark the permalink.