Uurimiskeskus Vaba Euroopa (UKVE) taaskäivitab tegevuse

Uurimiskeskus Vaba Euroopa

Pressiteade

Tallinn, 23.05.2014

Taaskäivitub Uurimiskeskuse Vaba Euroopa (UKVE) tegevus

2001. aastal Akadeemias Nord (praegu Tallinna Ülikooli Õiguse Instituut) asutatud akadeemiline mõttepaak tüüpi uurimiskeskus taaskäivitab oma tegevuse.

Sõltumatu uurimiskeskuse peamisteks eesmärkideks on analüüsida Eesti Euroopa Liiduga ühinemise tagajärgi, anda sellele erapooletut hinnangut ning juhtida tähelepanu ka Euroopa Liidu negatiivsetele mõjudele Eesti kui väikese rahvusriigi arengule. Euroopa Liidu õiguslike ja majanduslike mõjude mitmekülgse sisulise analüüsi puudumine on viinud selleni, et Eesti sai halva liitumislepingu ja ebaõiglase kohtlemise mitmetes poliitikavaldkondades ning pole kuigi hästi suutnud kaitsta oma rahvuslikke huvisid. Keskuse hinnangul tuleb Eesti ja Euroopa Liidu suhete probleeme põhjalikumalt avalikkusele tutvustada ja töötada välja abinõud nende ületamiseks.

Keskus on seadnud oma eesmärgiks aidata kaasa Eesti poliitika kujundamisele Euroopa Liidus ning koostada koostöös teiste sarnaste kodanikuühendustega üle Euroopa aastaks 2018 uus Euroopa koostöö alusleping, mis looks eeldused senisest oluliselt demokraatlikuma, konkurentsivõimelisema ja kodanikukesksema ühenduse kujundamiseks.

Uurimiskeskus taotleb EL ja rahvusriikide pädevuste uut jaotamist, struktuurseid majanduspoliitika reforme, EL legitiimsuse ja toetuse kasvu. Tahame osaleda Euroopa sellise uue õigus- ja majanduskorra kujundamisel, mis tagaks nii kogu Euroopa, aga eeskätt Eesti ja teiste väikeste rahvusriikide huvide kaitse globaliseeruvas maailmas.

UKVE uueks uurimise- ja tegevussuunaks saab transatlantilise koostöö arendamine, Euroopale ja Eestile võimalikult kasuliku USA-ga vabakaubandusleppe sõlmimisele kaasaaitamine ning majanduskoostöö arendamine NATO liikmesriikidega NATO aluslepingu raames.

Uurimiskeskuse nõukogu esimeheks on majandusdoktor Ivar Raig, kes Euroopa Liidu temaatikaga tegeleb juba üle 20 aasta. Ta juhtis 1993. aastal moodustatud EV valitsuse töögruppi Eesti võimalikuks liitumiseks Euroopa Liiduga ning töötas välisministeeriumi Euroopa Liiduga ühinemisläbirääkimiste büroos. Uurimiskeskuse nõukogus on veel Riigikogu liige, õigusdoktor Igor Gräzin.

Keskuse peamisteks partneriteks on senini olnud Suurbritannias tegutseva Brugge Grupp liikmed. Grupp sai nime tollase peaminister M. Thatcheri poolt 1988. aastal Brugges Euroopa Ühenduste tippkohtumisel peetud kõnest, kus ta kritiseeris ühenduse föderalistlikke suundumusi ja majanduspoliitikat. UKVE esindajaid on sageli kutsutud esinema Brugge Grupi aastakoosolekutele ja teistele üritustele.

Uurimiskeskus loodab saada toetust ka Valitsuselt ja Avatud Eesti Fondilt, kes osaleb Euroopa tuleviku visioone väljatöötavate fondide koostöös.

Ivar Raig, tel. 56 955637

This entry was posted in Varia. Bookmark the permalink.