Arupärimine nr.9 valla asutuste juhtorganite nimetamise kohta

Saku vallavanem hr Marti Rehemaa

Alanud aasta esimesel vallavolikogu revisjonikomisjoni koosolekul arutati komisjoni 2020. aasta tööplaani teemasid. Kooskõlas Saku valla põhimäärusega on revisjonikomisjonil õigus kontrollida ja hinnata vallavalitsuse, vallavalitsuse ametiasutuste ja nende ametiasutuste hallatavate asutuste või kohaliku omavalitsuse üksuse valitseva mõju all oleva äriühingu, sihtasutuse ja mittetulundusühingu tegevuse seaduslikkust, otstarbekust ja tulemuslikkust ning valla vara kasutamise sihipärasust, aga ka kontrollida ja hinnata valla eelarve täitmist.

Nende ülesannete täitmiseks vajavad revisjonikomisjoni liikmed ulatuslikku ja usaldusväärset informatsiooni kõigi valla hallatavate asutuste kohta. Üheks kõige vahetumaks võimaluseks seda informatsiooni hankida on pöörduda hallatavate asutuste nõukogude või hoolekande organite juhtide või liikmete poole, aga ka revisjonikomisjoni, koalitsiooni ja opositsiooni liikmete tasakaalustatud osalemisega valla hallatavate asutuste nõukogude ja hoolekogude töös.

Revisjonikomisjoni liikmed on seisukohal, et valla munitsipaalettevõtete ja asutuste nõukogud ja hoolekande organid peaksid olema apoliitilised, neutraalsed või poliitiliselt tasakaalustatud. Nõukogude ja hoolekande organite eesmärk on tagada valla asutuse selline juhtimine, et see ei vastaks mitte valitseva partei või koalitsiooni, vaid valla kui terviku huvidele. Sellepärast on tähtis, et neis institutsioonides oleksid asjatundjad, kes suudaksid tagada stabiilse ja eesmärgipärase juhtimise ning vältida ka näilist korruprsiooniohtu avalike huvide võimalikul põrkumisel era- või väikese huvigrupi taotlustega.

Sellepärast palume vallavalitsusel vastata alljärgnevatele küsimustele.

1. Kas vallavalitsusel on või on kavas kehtestada hallatavate asutuste nõukogude ja hoolekogude liikmete valimise ja kinnitamise kord? (Saku valla põhimääruse 7. peatükis (valla asutused) vastav säte puudub).

2. Kuidas on toimunud Saku valla hallatavate asutuste nõukogude ja hoolekogude liikmete valimine ja kinnitamine tegelikkuses.

3. Kes kuuluvad praegu Saku valla hallatavate asutuste nõukogude ja hoolekogude liikmete hulke. Palume esitada kahe nädala jooksul revisjonikomisjonile kõigi Saku valla hallatavate asutuste nõukogude ja hoolekande institutsioonide juhtide ja liikmete nimed koos volituste kehtivuse tähtaegadega ja kontaktandmetega (telefon või e-mail aadress).

Revisjonikomisjoni liikmed on veendunud, et käesolev arupärimine aitab kaasa sellele, et volikogu ja komisjonide liikmed saavad olema paremini informeeritud valla hallatavate asutuste tegevusest ning seeläbi suudavad ka paremini hinnata nende tulemuslikkust, mis on nii volikogu kui ka valitsuse eesmärk.

Jaan Plado /allkiri/

Ivar Raig /allkiri/

Marianne Rande /allkiri/

Hasso Uuetoa /allkiri/

Sakus, 23. jaanuaril 2020

This entry was posted in Varia. Bookmark the permalink.