Avalik kiri Saku valla elanikele volikogu istungi elektrooniliseks koosolekuks muutmise seaduslikkuse ja selle koosoleku otsuste legitiimsuse kohta

 

Austatud Saku vallavolikogu esimees, aseesimees, volikogu, vallavalitsuse liikmed ja vallasekretär

Saku vallavolikogu revisjonikomisjoni ja vallavolikogu opositsioonilise fraktsiooni ühisel erakorralisel koosolekul 19. märtsil k.a. tutvusid allakirjutanud põhjalikult kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse (KOKS) ja Saku valla põhimääruse sätetega, mis puudutavad volikogu töökorraldust.

Need õigusaktid ei näe ette võimalust vallavolikogu elektrooniliseks koosolekuks läbiviidud kujul. Oleme veendunud, et Eestis kujundatud õigusruum ei võimalda volikogu istungil virtuaalset või elektroonilist osalemist e-kirjade teel, mis ei jäta ruumi aruteludeks, seisukohavõttudeks ja avalikuks hääletamiseks. Sellisel koosolekul vastuvõetud otsuseid on võimalik vaidlustada ja muuta õigustühisteks. Samal seisukohal on ka Eesti tunnustatud juristid, näiteks endine õiguskantsler Allar Jõks (vt. 19.03.2020 TV3 Seitsmesed Uudiseid).

KOKS paragrahv 40 sätestab üheselt, et volikogu töövorm on istung. (koosolekuid võivad korraldada vallavalitsus ja komisjonid).

KOKS paragrahv 44 lõige 4 järgi peab volikogu istung olema avalik.

KOKS paragrahv 45 lõige 2 sätestab, et volikogus hääletamine on avalik.

KOKS paragrahv 51 lõige 5 kohaselt tuleb märkida istungi protokolli selle toimumise koht.

Sisuliselt samasugused sätted on ka Saku valla põhimääruse vastavates paragrahvides.

Oleme seisukohal, et Saku vallavolikogu 19. märtsi volikogu elektroonilise istungi kokkukutsumise, läbiviimisega ja otsuste hääletamisega e-mailide teel, rikkus volikogu esimees Tiit Vahenõmm kõiki ülalnimetatud KOKS sätteid ja ka Saku valla põhimäärust. Viimases on vaid vallavanemal või tema asendajal erandkorras kiireloomuliste küsimuste lahendamiseks antud õigus viia läbi elektroonilist istungit või koosolekut (vt. Põhimääruse paragrahv 37, lõige 8).

Nõustume, et tegemist on erakorralise olukorraga, kuid see kuulutati välja nädal tagasi. Mitu päeva oli volikogu esimehel ja eestseisusel võimalik erakorralisel koosolekul, vajadusel elektrooniliselt, arutada, millised oleksid seadusliku võimalused volikogu istungi toimumiseks erakorralises olukorras. Eestis kehtivad seadused ja isegi eriolukorra meetmed ei võimalda volikogu esimehel ainuisikuliselt otsustada elektroonilise istungi korraldamise üle. Lahendust ei pakkunud ka vallavanem Marti Rehemaa poolt edastatud rahandusministeeriumi e-kiri, mis sisaldas mõningaid võimalusi volikogu istungi korralduse muutmiseks. Kui vallal puuduvad võimalused istungi läbiviimiseks videokonverentsi või muul seadustega kooskõlas oleval kujul (näiteks uues VOLIS keskkonnas, millega on liitunud üle 50 Eesti omavalitsuse), siis tulnuks 19. märtsile kavandatud istung edasi lükata.

Kuna volikogu näol on tegemist seadusandliku institutsiooniga, siis on esmatähtis ja ülioluline, et volikogu järgiks õigusriigis kehtivaid seadusi, millel põhineb demokraatlik riigikord.

Eriti oluline on järgida volikogu istungi korraldamise vastavust kehtivatele seadustele olukorras, kus volikogu otsused mõjutavad otseselt kohtus vaidluse all olevaid probleeme. Kui kohus teeb oma kohtulahendi volikogu otsuste põhjal, aga sellised otsused osutuvad seadustega ja põhimäärusega kooskõlas mitte olevateks, võib tekkida vallale või volikogule kohustus oma ebaseaduslikult vastuvõetud otsuste tagajärjed likvideerida.

Elektroonilise istungi läbiviimiseks on erinevaid võimalusi. Näiteks Saku Gümnaasiumis korraldati õppetöö elektrooniliseks ümber paari päevaga ning klassijuhataja tunnid on toimunud videokonverentsina (ZOOM keskkonnas). Sarnaseid võimalusi on veel mitmeid, mis praegusel koroonaviiruse leviku ajal on muudetud kättesaadavaks tasuta kasutamiseks.

Sobiva õiguslikult korrektse vormi eriolukorras volikogu istungi läbiviimiseks peab leidma volikogu esimees koos eestseisuse ja pädeva juristiga ning vajadusel tuleks teha ka ettepanekuid KOKS muutmiseks või täiendamiseks.

Käesolevaga teevad allakirjutanud ettepaneku tühistada vallavolikogu 19. märtsi otsused ning viia läbi uus erakorraline vallavolikogu istung vormis, mis võimaldaks päevakorras olevate küsimuste ja probleemide vahetut tutvustamist, argumenteeritud arutamist ja otsustamist avalikus keskkonnas, millest saavad osa võtta kõik huvilised. Me ei soovi osaleda toimepandud seaduserikkumistes.

Elektroonilised allkirjad andsid:

Sale Mantsik

Jaan Plado

Ivar Raig

Marianne Randa

Hasso Uuetoa

Sakus, 21. märtsil 2020

This entry was posted in Varia. Bookmark the permalink.