Valimisliit Roheline Saku Vald ajakiri

AUSTATUD SAKU VALLA ELANIKUD!

Taasiseseisvunud Eesti Vabariigis on Saku vald 30 tegevusaasta jooksul palju saavutanud. On taastatud demokraatlik elukorraldus, ehitatud palju uusi avalikke hooneid ja korrastatud sadu kilomeetreid teid, paremini kui kunagi varem on korraldatud meditsiiniline teenindamine ja jäätmete kogumine, arenenud sidemed naaber- ja sõprusomavalitsustega Eestis ja isegi Jaapanis.

Paraku oleme jõudnud pöördepunkti. Taasiseseisvumisele järgnenud laialdane kodanikuaktiivsus on pärsitud. Saku vallas kaua võimul olnud juhid kipuvad unustama, et nad peaksid töötama kõigi siin elavate inimeste, mitte vaid võimul olijate toetajate heaks.

Valimisliit Roheline Saku Vald rõhutab, et Saku poliitika probleem pole mitte liigne, ega ka liiga vähene, reformimeelsus, vaid uute edasiviivate ideede ja koostöökultuuri vähesus.

Uus valimisliit ei sündinud sihitust opositsioonist või protestist. Saku vallas on hakanud jõudsalt arenema kodanikuühiskond. Elanikud on aktiivselt väljendanud oma meelsust lageraiete vastu Saku alevikus ja selle vahetus ümbruses. Rohkem kui 500 inimest allkirjastasid taotluse piirata Tallinna ringteelt kostuvat liiklusmüra. Vabatahtlikud päästjad on võidelnud kaasava eelarve väikeste rahade õiglase jaotamise eest jne.

Roheline Saku Vald ühendab rohelisuse edu- ja uuendusmeelsusega. Me soovime olla loov, heaoluline ja aktiivne vallarahvas, kes otsustab ise, millisel määral ja kuidas viia läbi uuendusi kiiresti muutuvas maailmas. Me ei taha kuulata vabandust, et üht või teist uuendust mõnes valla jaoks olulises valdkonnas (näiteks ettevõtluse arendamisel või metsanduses) ei saa ette võtta sellepärast, et seda ei võimalda kehtiv kohaliku omavalitsuse korralduse seadus. Kehtiv seadus on vastu võetud 1993.aastal ja seda on muudetud enam kui 70 korda, kuid sellest hoolimata on muutunud piduriks vallaelu korraldamisel . Me arvame, et vallavalitsus peaks tegelema kõigega, mis aitab vallaelanike elu muuta paremaks ja algatab selleks koos volikoguga ka uued seaduslikud alused. Saku vald vajab uut põhimäärus, mis sätestab kooskõlas Euroopa kohaliku omavalitsuse harta ja Eesti Põhiseadusega Saku valla oluliselt suuremad õigused ja kohustused oma elanike heaolu tagamisel.

Elame suurte globaalsete muutuste ajastul. Pariisi Kliimakokkulepe ja Euroopa Roheline Kokkulepe tõstavad keskkonnapoliitika, rohe- ja ringmajanduse ka Saku poliitika keskmesse. Meilgi hakkab olema kohustus

võtta kasutusele meetmeid õhku paisatavate kasvuhoonegaaside koguste tuntavaks vähendamiseks, sest põlevkivienergeetikast ja autostumisest tulenevalt on CO2 emissioon Eestis ühe elaniku kohta üks Euroopa kõrgemaid. Kliimakokkuleppe elluviimine on meile suur väljakutse, aga ka erakordne võimalus saada üle kasvavast stagnatsioonist ühiskonnas ja võib-olla isegi pikaajalisest mahajäämusest võrreldes Põhjanaabritega.

Roheline Saku vald võiks näidata isegi teistele omavalitsustele teed kuidas arendada rohemajandust ja säilitada rohelist elukeskkonda.

Sellerks on vaja Saku valla üldisele arengukavale lisaks koostada nn rohepöörde tegevuskava. Kindlasti peaks see tegevuskava hõlmama taastuvenergeetikat, jäätme- ja ringmajandust, energiatõhusat ehitust, keskkonnasõbralikku transporti, mahepõllumajandust, säästvat metsandust, keskkonnaharidust ja teadust. Nendes tegevuskavades peaksid olema tasakaalustatult koos nii meetmed heitgaaside ja saaste vähendamiseks kui ka CO2 sidumise suurendamiseks, elurikkuse ja ökoloogilise tasakaalu säilitamiseks kogu valla territooriumil koostöös naaberomavalitsustega. Tuleb hakata mõõtma ja hindama seda, kuidas muudame energiakasutamist tõhusamaks, arendame taastuvenergeetikat, teeme keskkonnainvesteeringuid, kasutame oma loodusressursse senisest säästvamalt ja tõhusamalt, vähendame inimtegevuse ökoloogilist jalajälge jne. .

Me peaksime koos jõudma arusaamisele , et jäätmed pole prügi, vaid ressurss ning koostama mitte ainult prügi sorteerimise, vaid kõikide erinevate jäätmete taaskasutamise kavad. Kui biolagunevad jäätmed võiks töödelda kohapeal, siis teiste jäätmete töötlemine võiks toimuda mitmete omavalitsuste koostöös regiooni, maakonna või riigi tasandil.

Saku vallas rohemajanduse klastri kujundamiseks on vaja erinevate ettevõtete ja organisatsioonide tõhusat koostööd. Seda peaks soodustama vallareform, vallavalitsuse erinevate teenistuste asendamine probleemipõhiste horisontaalsete juhtimistruktuuridega. Vaja on muutusi, mis oleksid võrreldavad reformidega Eesti isesisvuse taastamise või Euroopa Liitu astumise perioodidel. Põhjalikumalt loe vallareformi ja valimisliidu eesmärkide kohta valimisliidu programmist (lk. ……).

Alljärgnevalt leiad kõigi rohelise valimisliidu kandidaatide fotod ja nende huvitavad isikuartiklid paljude valimisprogrammi olulisemate teemade kohta.

Meie kandidaatide hulgast leiab nii kogenud vanu poliitikuid kui ka uuendusmeelseid ja tarkasid noori.

Hoia see unikaalne ajakiri oma lugemislaual kuni valimiste päevani 17. oktoobril.

Kui leiad, et Saku vallas on vaja uuendusi, mis sisalduvad valimisliit “Roheline Saku Vald” programmis ja valimislubadustes ning läbipaistvat vallarahva teenimist,

siis hääleta KOV valimistel valimisliidu “Roheline Saku Vald” kandidaadi poolt.

Ivar Raig,

Saku vallavolikogu liige,

valimisliidu “Roheline Saku Vald” vallavanema kandidaat

This entry was posted in Varia. Bookmark the permalink.